Vedligeholdelse af dine havemøbler

Sommeren nærmer sig, og det er tid til at finde havemøblerne frem igen. Inden længe foregår både spisning og afslapning udenfor, og det er derfor vigtigt, at du har møbler til at opholde sig i udendørs. Disse skal dog bruges i mange år, og om dine møbler er gamle eller nye, skal de holdes ved lige. Få et overblik over vedligeholdelse af havemøbler, så de er klar til sommeren.   

Sådan vedligeholder du dine havemøbler

Om dit møbel er af træ, granit eller cement, og lige meget hvilket stel det har, kan du finde den rette måde at vedligeholde det. Det er dog vigtigt, at vedligeholdelsen egner sig til det materiale, møblet er i.

Har du et havemøbel af polyrattan, der er et flettet materiale, som ofte benyttes til udendørsstole, er det let at holde flot. Alt du skal bruge til at beskytte polyrattan er blot en særlig polyrattan-rens eller almindelig sæbebehandling. Derudover skal møblet beskyttes med en polyrattan-protect. Vedligeholdelsen udføres ved at:

  • Rens polyrattan med særlig polyrattan-rens eller almindelig sæbebehandling.
  • Spray efterfølgende polyrattan-protect direkte på det rensede møbel.

Havemøbler, særligt borde, findes desuden med varierende materiale. Du kan købe møbler i træ, granit eller fibercement. Alle varianter rengøres og vedligeholdes på en særlig måde, og det er derfor vigtigt, at holde for øje hvilket materiale dit havemøbel er i. Har du er bord af fibercement, er det let at beskytte og holde flot. Du skal blot rengøre det med en mild sæbebehandling hvert år.

Et populært materiale til dine havemøbler er desuden træ eller granit. Begge kan holde til alt slags vejr, og møblerne kan dermed også stå ude om vinteren, så du slipper for at bære dem ud og ind ved årstidsskifte. Det er dog vigtigt at vedligeholde og beskytte møblerne. Både træ og granit beskyttes ved olie. Ved vedligeholdes af træ, skal du kun bruge maling eller olie, og møblet vil være flot i mange år. Du skal blot:

  • Vedligehold træmateriale årligt med maling eller olie

Har du et møbel af granit, er det lige så let at beskytte. Granitmøblet skal behandles med en særlig stenolie, der forebygger mod både algedannelse og pletter. Ønsker du et møbel af granit, der kan benyttes og pynter hele året, skal du blot:

  • Vedligehold granit med stenolie

Fordele ved at vedligeholde dine havemøbler

Det er vigtigt at behandle og vedligeholde dine møbler, hvis du ønsker, at de skal være flotte i flere år. De forskellige vedligeholdelsesmetoder bekskytter på forskellige måder, men fælles for alle er, at dine møbler vil være sunde og pynte i lang tid. På den måde skal du ikke købe nye møbler hvert år.

Når du køber et nyt havemøbel, er det derfor vigtigt at tænke langsigtet, og om du også vil være glad for dette om tre eller fem år. Ud over vedligeholdelse skal du derfor desuden overveje andre faktorer ved møblet. Eksempelvis er et møbel med aluminiumstel lettere og holder til alt slags vejr. Aluminium koster dog også mere end for eksempel stål. Et stålstel ruster dog hurtigere.