H. C. Andersen kunne også andet end de berømte eventyr

Der findes ikke én i Danmark, som ikke kender H. C. Andersen og hans meget berømte, klassiske eventyr. Også udlandet er i høj grad bekendte med dem, hvorfor H. C. Andersen var og er en af de største forfattere herhjemme. Eventyrerne er også noget helt særligt og noget for sig, hvor ingen har formået, at gøre ham kunsten efter. Han har formået at skabe udødelige klassikere, som igen og igen vil blive hevet frem. De vil i mange generationer frem endnu blive læst højt for børn og blive brugt. Men eventyrerne er ikke hele historien om H. C. Andersen.

 

Han kunne også andet end blot, at skrive sine helt særlige og skønne eventyr. Hvad måske ikke alle lige ved, er at H. C. Andersen faktisk menes at være opfinderen til det klassiske danske julehjerte. Og hvem sidder ikke i dag og fletter julehjerter, hvert år til jul? For han var i sandhed dygtig, når det kom til papirflet og papirklip, hvor ikke mange heller ikke her, har kunnet gøre ham denne kunst efter. Ikke mindst digtede H. C. Andersen også smukke digte, som stadig kendes i dag, da flere af dem synges som sange. Især ”I Danmark er jeg født” er en klassiker, som alle kender.

 

Eventyrerne er kun en side af H. C. Andersen

I H. C. Andersens eventyr finder man den side at ham, som de fleste er bekendte med. En side hvor han især var kendt for at personificere alt fra dyr, til tekopper og legetøj. Denne side af H. C. Andersen viser som oftest de ting han selv kæmpede med, hvor klassikeren ”Den Grimme ælling” i høj grad anses for at være selvbiografisk. Men man finder her kun en side af H. C. Andersens udtryksformer. Også smukke papirklip var noget han kreerede i stor stil og brugte til at udtrykke livets kompleksitet og små paradokser. Altså er der meget mere at dykke ned i, når det kommer til H. C. Andersen, hvor også hans digte er et kig værd, idet også de kunne noget helt særligt.

 

Dyk ned i H. C. Andersen – en af Danmarks helt store digtere

Både som barn og voksen skal man give sig selv den oplevelse af dykke ned i H. C. Andersens univers. For selvom mange af hans eventyr fortælles igen og igen til børn pga. eventyrernes brug af barnlige elementer, så afspejler de altid de voksnes liv. De afspejler altid det at lære sig selv af kende og den til tider svære tilværelse som menneske. Hans digtning kunne det, at den gav stemme til de mindste, til børnene og dem som ellers ikke blev hørt. Den skarpe ironi mærkes igen og igen, når ting personificeres og bruges som billeder på overklassens snobberi. Når først man lægger mærke til de mange lag i fortællingerne, er det svært ikke at blive ved, for ikke et ord er tilfældigt, men gemmer på en dybere mening. Man finder tolkningslag for både børn og voksne.