E-cigaretter er et glimrende våben mod rygetrangen

Vi danskere er et pudsigt folkefærd. På den ene side har vi en af verdens mest omfattende velfærdsstater. Fra modermælken er vi af rent princip opdraget med, at man passer på hinanden i samfundet. Og selvom vi er et rigt samfund, så står ingen alene. Her er ingen ens egen lykkesmed.

På de anden side er vi også et folk, der holder privatlivet inden for vores egne fire vægge. Vi blander os ikke i, hvad hinanden foretager sig. Og med samme incitament ser vi helst, at folk holder det for sig selv, hvad de synes om vores livstilsvaner.

Det kan måske forklare, at vi er én af landene i Europa med det stadig største rygeforbrug. Men utrolig nok kan e-cigaretter rent faktisk hjælpe med det. 

Skru ned for nikotinen

Det kan virke skrupskørt, at det skulle hjælpe at skifte ét nikotinmiddel ud med et andet. Faktisk kan man sige, at det er lettere at ryge e-cigaretter end normale. De fleste steder i Danmark tillader trods alt ikke, at man ryger indendørs. Men e-cigaretter efterlader blot vanddampe. Men faktisk er det vist, at e cigaretter er effektive mod rygetrangen.

Hvordan kan det så være, spørger du måske.

Mange rygere ønsker naturligvis, at man bare kunne stoppe i morgen. Cigaretlobbyister fortæller måske stadig, at det er et livsstilsvalg at ryge. Men de fleste ved efterhånden bedre end det. De fleste, som var på den samme vogn som Kim Larsen, er trods alt efterhånden lagt i grunden på grund af lungekræft.

Men det er sjældent så let, som bare at lægge en afhængighed på hylden.

Med e-cigaretter kan man derimod skrue ned for nikotinforbruget over en længere periode. Én af salgspunkterne for dem er, at du helt selv bestemmer din rygeoplevelse. Hvis du eksempelvis foretrækker en sødere smag, kan du blot skifte den ud. Det samme er tilfældet med mængden af nikotin.

E-cigaret-industrien ser dig gerne komme videre

Dette er faktisk efterhånden blevet en marketingsstrategi for e-cigaret-industrien. Den administrerende direktør for Elekcig Rasmus Holdt har sagt til Ritzau, at de altid modtager nye forbrugere af e-cigaretter med kyshånd. Men de vinker dem også gerne ud af forbruget.

I Danmark er der da også gjort meget for, at det er trygt og sikkert at ryge e-cigaretter. Her er ingen giftige produkter, som sender dig direkte til hospitalet. Både den danske Sikkerhedsstyrelse samt EU har gjort sit for at der er ordentlige forhold for forbrugeren.

Et lækkert alternativ til andre rygestopmidler

Det plejede at være nikotinplastrer og -tyggegummi, som var ens bedste substitut for de små rusmidler. Men sådan er det altså ikke længere. For lad os være helt ærlige. Det er bare ikke det samme at tygge sig skæv eller gå rundt med et plaster, som havde man været ude for et uheld.

Selvom meget af rygetrangen stammer fra det afhængighedsskabende nikotin i cigaretten, så er der også bare noget over sanseoplevelsen at stå med en cigaret. Denne følger helt naturligt med, hvis du skifter over til e-cigaretter. Du kan stadig stå i rygerkredsen og have noget mellem fingrene.