Har du juleknas med tarmen?

Til dig med irritabel tarm i juletiden

 

Julemad – og masser af det – kan stoppe selv de mest velsmurte rør til. Hører du ovenikøbet til de ca. 30% af befolkningen, der lider af en tarmrelateret lidelse, så er du særligt følsom for gener  i den nederste del af rørsystemet efter en måned fuld af julemad.

 

Læs med her om irritabel tarm, og få et par gode råd til hvordan du undgår juleknas i maskineriet.

Irritabel tarm påvirker din nabo og din buschauffør

Hver 3. af os lider af problemer relateret til mave og tarm, og en stor andel af disse lidelser falder i kategorien ‘irritabel tarm’. Det betyder at for hver tredje person du møder, døjer en af dem med gener i det skjulte – hvis du da ikke selv er den ramte person. Det er nemlig ret så almindeligt, selvom det også er tabu. De færreste af os diskuterer vores toiletvaner med folk på gaden, og netop derfor er der måske langt flere med irritabel tarm end du lige går og tror?

Irritabel tarm er dog en ret alvorlig lidelse – og både smertefuldt og hæmmende for den person, der lider af det. Langvarig diarre eller forstoppelse, mavesmerter og blødninger i forbindelse med toiletbesøg er nogle af de gener, som folk med irritabel tarm ikke fortæller om til julefrokosten.

Send derfor din bager en ekstra venlig tanke, næste gang du handler juleklejner – for du ved nemlig aldrig om han døjer med juleknas.

 

Hvad kan du selv gøre?

Det betaler sig at være lidt på forkant med nogle gode julevaner, hvis man vil undgå knas med tarmen. Her får du tre gode råd til at forebygge tarmgener, uden at du samtidigt behøver at undvære den ellers dejlige julemad.

 

Spis mad med kostfibre

Kostfibre holder tarmen i gang, fordi de er svært fordøjelige. En kost rig på fibre er med til at vedligeholde de sunde tarmbevægelser, der flytter den spiste julemad fra hoved til ende. Spiser du masser af kostfibre forebygger du at tarmen pludselig går på julestrejke ovenpå al den tunge julemad. For meget flæskesteg, juleand og brun sovs kan nemlig gøre selv den stærkeste tarm sløv. Spis derfor også fuldkorn og mange grove grøntsager – også selvom det er jul.

 

Drik vand til maden

Hjælp flæskesværene godt på vej, ved at skylle efter med et stort glas vand. Væske i tarmen hjælper med at opbløde maden, så den passerer nemmere igennem og du mindsker risikoen for forstoppelse. Desuden hjælper vandet kostfibrene med at udføre deres arbejde. De vandopløselige kostfibre puster sig op i vand og bliver besværlige – i hvert fald besværlige for tarmen at fordøje. Det holder tarmen beskæftiget, og forebygger at den bliver doven og slap.

 

Vær opmærksom på FODMAP mad

Nej, FODMAP er ikke en snøvlet udgave af ‘frostmad‘ efter for meget julesnaps.

FODMAP står for fermenterbare, oligosakkarider, disakkarider, monosaccharider og polyoler – der helt sikkert også er sjovere at udtale sidst på julefrokosten. FODMAPs er en fælles betegnelse for nogle bestemte kulhydrater, der kan give rumlen og luft i maven hos mennesker med tendens til knas med tarmen.

Har du irritabel tarm kan du med fordel prøve at undgå fødevarer, der har et højt indhold af FODMAPs. Bemærk det er ikke alle mennesker, der påvirkes af FODMAPs, ligesom det ikke er alle kulhydrater, der giver ballade.

Noget julemad har dog et festbremsende højt indhold af FODMAPs. Ligger du derfor ofte på sofaen i december med mavekneb efter en lækker omgang julemad, kan du med fordel prøve at undgå disse madvarer.

 

Hold øje med disse ballademagere:

  • Tørret frugt (alle slags)
  • Ris a la manden.
  • Hvedemel (det vil sige næsten al julebagværk)
  • Rødkål på glas
  • Kirsebærsovs
  • Æbleskiver
  • Nougat

Yep, det var nogle værre lyseslukkere. Det får én til at sende folk med irritabel tarm en medlidende tanke.

Bemærk, ovenstående liste er kun et lille udsnit af madvarer, der kan give problemer i juletiden, hvis du lider af irritabel tarm. Har du spørgsmål til irritabel tarm og low FODMAP diæten, kan du få vejledning hos Klinisk Diætist Klaus Frobenius ved Klinik for Helbred og Sundhed.

 

Rigtig god jul fra Klinik for Helbred og Sundhed

 

Husk i øvrigt at sætte FODMAP-venligt julegodt frem til julemanden. Der er 30% sandsynlighed for at han har irritabel tarm, og han skulle gerne holde hele natten.