Så mange ting at vide om forkølelsessår

Der findes mange navne for det irriterende forkølelsessår. Men det er selvfølgelig ikke det hele som der er at vide om HSV-1.

Faktisk er HSV-1 den mest udbredte herpesvirus som findes. Det er dog ikke det hele, for også op til 80% af alle voksne danskere er faktisk smittet med virussen. Selvom det ikke er alle som ved det eller måske overhovedet har opdaget det endnu.

For sådan kan det også være – at man ikke ved noget som helst om det, fordi ens forkølelsessår simpelt hen bare ikke er gået i udbrud endnu. Det kan nu også godt være fordi det bare ikke kommer til at ske.

Derfor er det alligevel vigtigt at vide en ting eller to om forkølelsessår – bare så man er forbedret. 

Hvordan sker det så lige? Symptomer og viden om det

Forkølelsessår kan have mange navne. Måske er det bedre kendt som Herpes Simplex Virus 1, HSV-1 eller Herpes Labialis. Navnet forkølelsessår er dog sikkert det mest kendte, eller hyppigst brugt i blandt det normale sprog.

Men hvordan er det så lige man får et forkølelsessår, og hvordan kan man vide om man har et?

Det første der sker, er at man bliver smittet med en virus, hvilket er den som forårsager forkølelsessår. Her kan den ligge i mange år uden at vise sig, og i sjældne tilfælde vil den aldrig bryde ud i et forkølelsessår. Udbruddet kan dog hurtigt komme hvis man er stresset, syg eller lignende. Stedet som man oftest finder forkølelsessårene, er omkring munden, men andre gange kan det dog også forekomme på andre steder af kroppen.

Efter det kommer symptomerne. De kommer typisk lidt tid inden udbruddet sker. Det starter først ud med en kløende, prikkende eller sviende fornemmelse, der hvor forkølelsessåret vil tage plads. Efter nogle timer vil man være i stand til at se små blærer. Heldigvis er det ikke noget som vil være der for altid. Forkølelsessår går nemlig typisk væk 7-10 dage efter udbruddet.

Hvordan undgår man bedst at blive smittet?

Men hvad er det så lige smittefaren er, og hvordan undgår man vidt muligt at blive smittet? Forkølelsessår rammer alle befolkningsgrupper og har intet med dårlig hygiejne at gøre. Men som altid er det vigtigt at holde ekstra godt styr på ens personlige hygiejne, som ved en hver anden sygdom.

Udover det, så er der også størst smittefare ved at være tæt ved folk med et forkølelsessår som er i udbrud. Derfor er det bedst at undgå intim kontakt indtil det er gået væk. For forkølelsessår smitter oftest ved kys eller berøring. Af den grund burde man vente indtil det er gået væk, for at man selv undgår at få det.

Men hvem er det lige som bliver smittet? Alle kan blive smittet med HSV-1, og især børn i 1-5-årsalderen bliver smittet med det. Udover det, så kan man faktisk være smittet med det helt uden at vide det!

Selvom HSV-1 er noget værre noget, kan der dog også være mange nyttige ting at vide om forkølelsessår.