Speciallegetøj til børn med særlige behov

Skal du finde en gave eller et stykke legetøj eller en leg til et barn med særlige behov? Det kan være en svært at vide, hvad man skal kigge efter, hvis man ikke har nogen erfaring med dette. Skal du fx finde en gave til et barn med ADHD, så er det måske ikke lige de samme gaver, som er et hit hos børn uden ADHD. Lego er en stor favorit ved stort set alle, men det kan godt ske, at et barn med ADHD kan blive frustreret og ikke kan sidde stille længe nok til at samle sættet. Dette er blot et lille eksempel, og naturligvis er der masser af børn med adhd, som elsker Lego, ingen tvivl om det. Alle børn er forskellige, og det gælder naturligvis også dem med særlige behov. Et meget normalt træk for børn med adhd er også hyperfokus, hvilket betyder at de har en egenskab til at blive fuldstændig opslugt at aktiviteter, som de kan lide – det kunne fx også være lego.

Hvis du kender barnet godt i forvejen, så har du måske allerede en idé om, hvad du kan finde til dem. Ellers er det en god idé at forhøre dig ved forældrene først, for de ved helt sikkert, hvad der er et hit hos barnet.  Du kan også se en god liste over sansestimulerende speciallegetøj til børn med særlige behov her.

Kunne du alligevel godt tænke dig at få lidt idéer til, hvad man kan finde af gode legetøjssager til børn med særlige behov, så kig med herunder.

 

  • Computerspil
    Ofte er dette ikke noget, som folk ligefrem anbefaler til børn, da de fleste vil foretrække at de laver noget mere aktivt. Det er dog værd at notere at børn med hyperfokus ofte benytter denne hyperfokus til at spille computerspil, og blive fuldstændigt opslugt af dette. Dette kan også betyde at barnet faktisk bliver kanon god til det computerspil, som de nu har forelsket sig i.
  • Bevægelsesspil
    Er barnet hyperaktivt så kan det være en god idé med et spil, hvor man får lov til at bevæge kroppen. Det kunne fx være Twister, en slags tag-fat, fris bees eller lignende. En trampolin er også et godt bud.
  • Tur-baserede spil
    Spil der kræver en hvis form for tålmodighed, vente på det bliver ens tur, og høre hvad andre siger, kan være rigtig god træning for børn med særlige behov, da det er med til at træne deres sociale egenskaber. Fx et kortspil som Fisk kan nævnes. Andre spil hvor man skal gætte en special person udfra beskriveslser der gives på tur er også rigtig gode til lige netop dette.

Dette var blot et par forslag til spil, lege og gaver. Vil dog også anbefale at man spørger sig til råds ved forældrene, da de som regel kender deres barn bedst, og ved lige præcis hvad der virker, og hvad der ikke virker.